Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

Har hänt 2009

(Av Skriftställaren Lasse Tideström i maj).
I skrivande stund står naturen i sin allra fagraste prakt med blommande häggar och fruktträd och att de nysådda åkrarna på de allra flesta håll lyser gröna. Senaste tiden har dock varit både kall och regnfattig så både lite mera värme och några flera regnstänk kunde inte vara i vägen – men det kommer var så säkra!
Grålleklubben har sedan årsskiftet inte legat på latsidan och här ord och bild, se bildsidan, på vad som har varit på gång.

Skogsdag, Svedvi 14:e febr 2009

Kurt hade köpt en ”rotpost” av Tord:s son ”Kickus” och ville ha hjälp att släpa ut virket.
Vi samlades i ett härligt vinterväder med solsken men 15 grader kallt. Fyra traktorer på plats, utrustade med timmerkälkar, vagnar och timmerkran. Bökade in ekipagen i skogen och lastade för hand på timret på kälkarna. Det gick fint att köra ut även om det var lite trångt då och då och ett och annat träd var tvunget att sågas ner för att komma fram.

Sven-Erik som bistod med timmerkranen demonstrerade den genom att lyfta över virket på en skogsvagn – betydligt enklare än att anlita muskelkraft – men efter ett antal lyft ville kranen inte vara med längre. Det var något i kraftöverföringen som pajade så den ”togs ur drift”.
Grabbarna hade ordnat med både stockvedsbrasa och en rejäl grill, samt sittbänkar att vila kroppen på. Det blev korvgrillning och en massa ”ljuga” förstås.
Fint och trevligt arrangerat grabbar!

U-läns Medlems/ Årsmöte den 28 :e mars

Årsmötet kom att samla 30 medlemmar som kunde bänka sig i Aros Motorveteranernas klubblokaler på Johannisberg. Vi öppnade mötet med att servera en fika med fralla och det stod inte på förrän det som vanligt blev ett högljutt och glatt ”surr”.
Tord öppnade mötet och föredrog dagordningen som alla tycktes gå med på utan några som helst invändningar.
Verksamheten för det gångna året vad gällde både ekonomi och arrangemang redovisades liksom att det kommande årets budget samt ”kalender” för tänkta arrangemang översiktligt gicks igenom.

Ledamöter att föra sektionens fana vidareomvaldes med en förändring att Mari Johansson utsågs att bli kassör istället för Tord Högström som hitintills haft dubbelfunktionen, sektionsledare/ kassör. En kanske mindre lämplig om än praktisk funktion har eliminerats och att Tord efter egen begäran har avlastats i ett av sina båda uppdrag. Välkommen Mari i Din nya funktion som vår nya ”finansminister” – det är glädjande att ni ungdomar vill ta vid och vill delta i jobbet – det kommer att behövas mer av detta framöver!

Bland ”övriga frågor” berörde vi följande:
Kombinerad skördefest och att vi firar 10-årsjubileum för sektionen borde kunna kom-   bineras med ett  större kalas. Att undersöka detta och att komma med förslag till festligheter utsågs Kurt, Mari och Anders. Att fira detta på Westerqwarns värdshus var ett förslag.

Att teckna försäkring via Aros Motorveteraner/ MHRF/ Folksam föredrogs av Kalle Lundberg men beslöts att avvakta beslut från Grålleklubben centralt, där samma frågeställning kommer att tas upp till behandling.
Nu så här i efterhand kan konstateras att Grålleklubben ej kommer att gå med i MHRF och att Din chans att åtnjuta förmånliga försäkringar är att gå med i Aros Motorveteraner (200 :- /år) och som har anslutningen (15 :-) till MHRF inbakad i årsavgiften. Ta ett snack med Kalle!

Rickard Westerdahl har fyllt 30 år och vill samla 30 Grållar med anledning av detta. Beslöts att undersöka möjligheten att genom klubben medverka till att åstadkomma en sån samling.

Mekarträff i Åvestbo/ Fagersta den 4:e april

Tidigare lyckade träffar fick även i år en uppföljning genom att Anders Lindmark och Kalle Lundberg arrangerade en ”mekarträff” som i år hade ett tema att lära sig att slipa ventiler på ett sätt som det ”gick till förr”. I min instruktionsbok står att läsa:

Motorn skall sotas och dess ventiler slipas efter de första 300 timmarnas körning. Sotning och ventilslipning bör därefter ske var 1.200:e till 1.500:e arbetstimme eller en gång om året. Detta arbete är dock lämpligast att anförtro åt Ferguson- återförsäljarens servicepersonal.
Vanligast var väl att det kom ut en kille från ANA och fixade till det hela, men att det skulle ha skett minst en gång om året är nog att vara lite väl optimistisk!

Träffen i Fagersta kom nu att gå ut på att lära sig att slipa in ventiler på ett sätt som grabbarna från ANA förr gjorde på ”gårdstunen” och våra medlemmar fick lära sig att hantera både ventilsätesbrotschar och annan utrustning som var erforderlig för att få topplocket i ”skick som nytt”.
De ca 15-tal medlemmar som deltog fick således nu en nyttig lektion i att få ordning på sina motorer och kunde glada och nöjda åka hem och praktisera kunskaperna efter att ha käkat en fältmässig lunch, kikat på en film och att ha kunnat ”gagga” nostalgi med kompisarna.
Tack Kalle och Anders för Ert bidrag till kunskapen!

Vårbruket på Viggby/ Solvalla den 25-26 april

Dagarna innan var vi några ”trogna” som hjälptes åt att släpa fram de nödvändiga redskapen och göra den nödvändiga översynen. Sladden provkördes och för att se hur jorden skulle reda sig. Jo då det funkade men resulterade i att undertecknad körde sönder den bakre sladdplankan – ja den var dålig långt innan! Acke och Philip hjälptes åt att byta ut den så sladden blev som ny igen.
Dagen för sådd bjöd på ett strålande väder och björkarna var just på väg att slå ut så det var bara att njuta av härligheten och mullret från våra maskiner. Vi var 12-15 personer och fem traktorer som turades om att sladda, harva, sprida gödning och till slut så med den gamla Arvikamaskinen.

Gårdsmästaren Acke hade till lunch ordnat med köttsoppa och mackor som serverades fältmässigt från en militärtransportvagn och som hade fixats fram av Anders Lindmark Vi vill rikta ett särskilt tack till Ackes fru Lillemor som såg till att vi blev mätta och fick en stunds avkoppling.
Den första åkern såddes planenligt med korn – men sen blev det värre. Acke hade gjort ”grobarhetsanalys” på utsädet och funnit att det var för dåligt - bara 15 % . Kastade sig i bilen och hämtade ny havre i Uppsala, för det var slut i Västerås.
När säckarna tömdes i såmaskinen upptäcktes att fel utsäde hade levererats och havren var utblandad med ärter. Inget att göra så vi sådde de resterande åkrarna och fattar ett senare beslut hur vi ska förfara – det finns ju lösningar på det här, men visst var det snopet!

Vi hann inte färdigt så dagen därpå såddes den sista åkern och vi kunde luta oss ”tillbaka” och kan nu konstatera att även ”våra” åkrar lyser gröna.
Tack Acke!

Hölasskörning på Åsby/ Skantzendagen den 9:e maj

Det har blivit tradition att Grålleklubben ställer upp och kör ungar på det här arrangemanget.
Tord hade ställ ut sin 35:a med flaggstång som vägvisare och vi var fyra medlemmar som turades om att köra ”området runt”. Det var skytteltrafik utan avbrott och publikunderlaget tycktes aldrig sina – tänk att det här är så kul, inte bara för ungar!
Vår klubbkassa fylldes på rätt så rejält trots att avgiften var frivillig.
Tack Kurt, Per, Tord och mig själv för jobbet

Potatissättning, Svedvi den 13:e maj

Tord hade budat till potatissättning och hade gjort i ordning en åker för detta.
Det samlades sex medlemmar som var villiga att dryga ut hushållskassan med egen potatis och Tord såg till att det blev fåror att sätta det förgrodda utsädet i. Och vilka groddar förresten – dom var nog 30 centimeter!
Fårorna sladdades igen och korvgrillen fyrades på och det blev en trivsam avslutning.
Tack Tord för initiativet!

Listaträffen 30:e maj

Årets upplaga av rallyt hade fått en något annan skepnad än tidigare år och arrangörerna hade tagit hjälp av traktorklubben ”Bondlurkarna” samt tidskriften ”Traktor” att genomföra det hela. Förutom den traditionella rallydelen fanns möjlighet att sälja och köpa grejor samt en utställningsdel där man kunde ”glänsa” med sin klenod.
Vi var 15 ekipage som samlades vid Horns Café kl. 0700 för avfärd mot Lista. I Kvicksund anslöt sig två traktorer från AB-sektionen och vi rullade i ett fantastiskt väder med nästan 30-graders värme i det försommarfagra landskapet till Lista där totalt 205 ekipage samlades.
Körde rallydelen som gick på delvis nya vägar och som vanligt kantades av intresserade människor med kaffekorgar uppdukade i gröngräset. Det här är folkfest när den är som bäst!
Åter till startplatsen och kunde i lugn och ro botanisera bland alla fina traktorer samt prata med dess ägare – märkligt vad mycket det finns att snacka om!

Västmanlandshären” drog hemöver och efter sedvanligt fikastopp hos Cristina och Jan Lindeberg i Tumbo - med kanelbullar och hemgjord tårta förstås – rullade vi hem!
Tack till ”Bondlurkarna”, ”Traktor” och så förstås Gunnar, Kjell och Tord – det här blev bra!

Grålleträff på Kusta Säteri  6:e juni

Med anledning av att vår medlem Rickard Westerdahl hade fyllt 30 år ville han manifestera sin ”ålderdom” genom att samla ihop 30 Grållar. Hans önskan gick nästan i uppfyllelse – det kom 23 st!.
Det kördes en runda på en vall och på närliggande vägar och Rickard sken som solen när han i pappa Johans knä kunde ratta sin egen Grålle.
Vi delade ut några små presenter och bjöds på kaffe och korv av familjen.
Grattis Rickard, och tack för att vi fick komma – det här gjorde Du bra!

Utflykt till Viksta traktormuseum 13:e juni

Vi var drygt 20 medlemmar som samlades i ett gråmulet väder hos Aros Motorveteraner och drog med egna bilar upp till Björklinge norr om Uppsala och landade på Viksta traktormuseum. Vi blev mottagna av en man som varit med att skapa museet och som under den inledande fikastunden inlevelserikt berättade om hur det hela hade gått till. Han var dessutom grålleägare så vi snackade så att säga samma språk.
Vi blev guidade runt i de olika avdelningarna som härbärgerade inte mindre än 126 traktorer där de flesta var renoverade och i körbart skick. De flesta märken fanns representerade och uppställda märkesvis i rymliga hallar – imponerande! Bland de mera sällsynta skapelserna ska nämnas en Avance från 1916, en Moline Järnhästen 1919 samt en International Titan från 1919. För vår del var vi tvungna att ta oss en extra titt på en Ferguson typ A från 1936. Man kunde känna igen många detaljer från våra ”moderna ” grållar- i alla fall principerna.
Tiden rinner fort när man har roligt men middagen väntade, så vi var tvungna att tacka för oss och en mycket givande och annorlunda upplevelse.
Vi avslutade dagen med gemensam middag på Edvards Krog och kunde mätta och belåtna styra kosan hemåt.

”Hemma hos besök”, Urban Sahlin  17-e juli

Min hydraulpump hade havererat och efter en del efterforskningar hamnade jag hos Urban som kunde bistå med erforderliga reservdelar – en ”ny” hydraulpump och ett nytt ”lock” med lyftcylinder – visst är det fint med grållemedlemmar som kan bistå i nödsituationer!
Urban hade bl.a. fyra grållar varav två st. var helt genomgångna och restaurerade till nyskick. Till sin hjälp hade han haft vår medlem och entusiast Stefan Asp. Dom träffas en gång i veckan och mekar tillsammans.
Rullade ut grållarna, provkörde på ”tunet” och dokumenterade dem.
Snyggt jobbat Urban och tack för fika och besök!

Plöjning Solvalla 8:e augusti

Så var det dags för plöjning igen och Acke Lundholm anvisade en åker och hur den skulle plöjas. Det var sju traktorer som ställde upp i ett makalöst fint väder. Åkern var en av de ”segaste” som Acke hade att erbjuda och det var stundtals svårt att få plogen att gå med rätt djup men vi fick till slut godkänt – med tvekan! Den plog som skötte sig allra bäst var Ackes egen släpplog och som han drog bakom sin David Brown – så det så.
Bredvid åkern bullade vi upp fikakorgarna och kunde ”ljuga” för varandra medan vi beundrade Mari Johanssons nyrestaurerade 35:a som glänste röd och grann – snyggt jobb Mari och vi förstår att du inte ville skita ner den med att plöja. Dagens yngsta plöjare, Elias Lindkvist, var bara 13 år och rattade sin egen grålle under överinseende av sin pappa ”Lasse Linkan”. Det måste finnas hopp om grålleklubbens fortlevnad när man ser sånt här!
Tack Acke för den här gången, men kan du inte fixa lite lättare jord nästa gång?

Skörd, Solvalla 24-25 augusti

Vädrets makter hade inte varit oss nådiga och bönderna hade det svårt på grund av blötan att komma ut på åkrarna och bärga skördarna. Så även för oss och vi var tvungna att passa på när det var någorlunda uppehåll. Detta fick som konsekvens att det var svårt att ”buda ” medlemmar som hade möjlighet att hjälpa till men lite hjälpligt lyckades vi i alla fall.
Ena dagen skar vi havren som skylades och på lite kul sattes en hässja upp på norrlandsvis – Tord är ju ”Jämte”. Nästa dag kunde vetet skäras och det var så torrt att vi kunde lasta på vagnar och få det under tak direkt. Det blev en jobbig dag för vi var bara tre stycken som hade tillfälle att delta.
Resterande åker med korn skars senare med en ”inhyst” skördetröska – så det ordnade sig till slut!

Jädersbruksdagarna 5-6:e september

Vi var på plats med 11 traktorer varav 5 st. nyrestaurerade. Det var Mari Johanssons 35:a, Kalle Lundbergs Ford 9N, Urban Sahlins två grållar och så till sist Urban Strandbergs Farmall A alla i en klass för sig. Utställningstältet riggades upp i närheten av åkern som vi ”fått tillbaka” från motorcykelkillarna och på vilken vi nu återigen kunde visa vad en grålle går för.
Deltog i fordonsparaden genom bruket, plöjde åkerlappen och tog om hand en mängd besökare som var vetgiriga om både historik och teknik omkring våra ”Pantrar”.
Ett par rejäla regnskurar fick besöksparkeringen på en stubbåker att ”flyta” men några grållar från oss kom till undsättning och hjälpte upp bilarna på ”torra land”.
På plats fanns även en märklig skapelse – en grålle med en Ford V8:a som drivkälla – gissa vilket ljud det blev genom de två raka ”piporna” när ägaren Fredrik Rosdahl (Västmanlänning förstås) drog en repa på crossbanan! Men hur mår bakaxlarna egentligen av en sån behandling?
Årets tema var ”motorer” och de häftigaste var en helikoptermotor av stjärnmodell samt en Rolls-Royce V12 :a som setat i en stridsvagn. Det var ett hisnande vrål när dom här startades!
Efter två givande dagar packade vi ihop i hällande regn och drog hem.
Tack alla som ställde upp och Hjälpte till!

Fårets Dag Åsby/Hallstahammar 19:e september

Sedvanlig uppställning med sju traktorer, utställningen samt en balvagn att köra ungar i och med ett strålande höstväder som omväxling.
Åsby Lantbruk hade dagen innan skurit rapsen så vi kunde demonstrera hur det går till att plöja –tack Åsby för detta! Det kom mycket publik och ”hölassåkningen” rullade på oavbrutet hela dagen. Populärt var också att låta ungar sitta i knät och ratta en grålle över ägorna. Ofta var dom tveksamma i början men väl på plats ville dom aldrig sluta!
Lade upp ett par tegar och fick t.o.m. godkänt på slutfårornas utseende av gårdens ägare Yngve Lorens – tidigare år hade dom mest liknat krondiken enligt hans ”rättare”!
Vi körde en kortege mellan marknadsstånden, räknade kassan från hölasskörningen och packade ihop och kunde konstatera att ännu ett lyckat arrangemang var genomfört.

Plöjning, Solvalla 3:e oktober

Årets sista plöjning gick av stapeln i en isande snålblåst och på en åker som var om ännu ”segare” än sist. Grållesläktet är ju även detta av seg kaliber så efter en massa justeringar av plogarna gick det att få bukt med det här också – lärorikt är det att allting inte alltid ”går som på räls”, bara man inte ger sig!
Acke lärde ut en hel del knep och i verkstaden hade han ordnat med ”grillning” av kolbullar som satt fint. Det var skönt att komma in i värmen en stund!

Tröskning på Solvalla 24:e oktober

Tröskverken hade ställts i ordning och halmen från i fjol hade pressats så det fanns plats på skullen för ”ny” halm. Acke hade även bytt ut en del remmar på verken och provkört dem så det inte skulle ”knasa” till sig” som i fjol.
Vi rullade igång och kunde lyssna till det sällsynt dova mullret då verken matades med kärvar i strid ström. Det är en konst det här att få ett jämnt flöde så slagorna inte storknar av överbelastning utan det ska gå jämnt och fint. Det handlar om att både lyssna och se!
Vi turades om att mata verken, att lasta ner från skullen och att ta hand om säckarna vid utmatningen.
Acke hade städat ur sin verkstad och Anders Lindmark stod för ”marketenteriet” där han tillhandahöll både köttsoppa, mackor och nykokt kaffe – en fin insats Anders!
Fram på eftermiddagen var vi klara och hjälptes åt att grovstäda efter oss för det blir ju en hel del boss och halm som ligger och skräpar.
Acke berättade häromdagen att han fått vår kornskörd mald på Hälla Kvarn som stått för kostnaden av sin ägare Bror Eriksson - men så är han förstås grållemedlem hos oss!
Tack Acke, Anders, Bror och alla ni andra som har hjälpt till med det här!

Grållefest 21:a november

Mitt i den gråa november samlades en del grållefantaster för att prata om grålleåret, och allt för att umgås. Kurt, Mari med flera hade ordnat med mat och underhållning på Hallsta Krog.

Tack ni som ordande en trevlig avslutning på Grålleåret 2009

 

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.